Ózd

Fekvése: Ózd Észak – Magyarországi egyik ipari központja, a Bükk hegység Északi előterének lankái között fekszik. Borsod – Abaúj – Zemplén megye második legnépesebb városa, az Ózdi járás központja.

Budapesttől Északkeleti irányban 150 kilométerre, három megyeszékhelytől – Eger, - Miskolc, Salgótarján közel azonos távolságra mintegy 50 km-re található. A várostól 12 km-re húzódik a Szlovák Köztársaság határa. Ózd közúton és vasúton egyaránt megközelíthető.

A település első hiteles írásos emléke 1272-ből származik „Ovzd” alakban. Ipari fejlődése a 19. század derekán, a vas és barnaszéntelepek feltárásával indult. Hasznosításukra Rombauer Tivadar alapította meg a vasgyárat 1845-46-ban.

A város mai területén a 20. század idején még hét másik község is volt Ózdon kívül. 1940-ben Ózd összeolvadt Bolyok és Sajóvárkony községekkel, majd 1949-ben nyerte el a városi rangot. További öt telepölést (Center, Hódoscsépány, Susa, Szentsimon, Uraj) 1978-ban csatolták Ózdhoz.

Az önkormányzat egyik fő törekvése, hogy befektetőbarát környezetet alakítson ki. A település szívében lévő ipari park területén valósul meg a Magyar Digitális Archívummal közösen tervezett digitalizációs központ. A város sokszínű oktatási rendszere magas színvonalú humánerőforrás- fejlesztés bázisa.

Nevezetességei:

http://www.ozd.hu/